Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Κάτω από το φως του αποσπερίτη” της Αλεξάνδρας Ψαραδέλλη

Η Αναστασία είναι μία γυναίκα, η οποία βίωσε από πολύ μικρή την απώλεια. Ο χαμός της μητέρας της, μετά του πατέρα της, ο οποίος ξαναπαντρεύτηκε με τη Φιλιώ. Η μητριά της θα αναγκαστεί να τη διώξει γιατί δεν μπορεί να θρέψει τόσα στόματα. Θα βρεθεί πάλι πίσω στη ζεστή θαλπωρή της γιαγιάς της αλλά μετά το θάνατό της, ο αδερφός του πατέρα της θα την «πετάξει» στο σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας ως υπηρέτρια.
Η Αναστασία θα κάνει υπομονή γιατί θέλει να ξαναβρεί την αγαπημένη της αδερφή. Θα υπομείνει πολλά χτυπήματα. Η αγνή της ψυχή θα δοκιμαστεί πολλές φορές αλλά η ευγένειά της και καλοσύνη της θα τη βοηθήσουν σε κάθε στραβοπάτημα που θα συναντήσει.
Το κύριο θέμα της ιστορίας είναι η αδελφική αγάπη και το αίμα που ζητάει να ενωθεί και πάλι με τους ιερούς δεσμούς του. Και κάπου εκεί ξεδιπλώνεται και η αγάπη, η οποία μπορεί να μείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, αρκεί τα συναισθήματα να είναι αγνά και αληθινά. Γιατί κανένα ψέμα και κανένας τρίτος δεν μπορεί να νικήσει την εμβάθυνση των συναισθημάτων!
Πρόκειται για μία αληθινή ιστορία που δε θα αφήσει ασυγκίνητο κανέναν αναγνώστη. Όσοι έχουν διαβάσει και το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως Αλεξάνδρας Ψαραδέλλη θα διαπιστώσουν ότι η γραφή έχει ειδοποιούς διαφορές με “Το άσπρο φόρεμα της θάλασσας”. Φαίνεται ότι η συγγραφέας επένδυσε συναισθηματικά σε αυτό το βιβλίο και προσπάθησε να κρατήσει τις πρέπουσες αποστάσεις για να μην καταλήξει μελό και να μην περάσει τη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την υπερβολή από την απλότητα. Θα προτιμούσα μία περισσότερη δυναμική στη σχέση της Αναστασίας και του Γιωργή, αλλά αυτό είναι δική μου άποψη και δικό μου θέλω. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συγγραφέας δεν με έκανε κοινωνό της ιστορίας της. Η ίδια έχει εστιάσει ως επί το πλείστον στην αδερφική αγάπη και το αποτέλεσμα τη δικαιώνει περίτρανα! Θα περιμένω το επόμενο πόνημά της για να βυθιστώ για ακόμα μία φορά στον καταιγισμό των λέξεών της και των συναισθημάτων που απορρέουν από την ανάγνωση των βιβλίων της!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου