Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Μπελάδες με μουστάκια” της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου – Πετράκη

Στο συγκεκριμένο βιβλίο η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη έρχεται να μας διδάξει με ένα νέο θέμα, αυτό της φροντίδας ενός μικρού ζώου όπως είναι ο γάτος Μάκης και της στείρωσης.
Με πολύ λεπτό, κατανοητό και ιδιαίτερο τρόπο προσεγγίζει το θέμα της στείρωσης και των ευθυνών ενός παιδιού στο μεγάλωμα ενός ζώου. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τον Δημήτρη, ο οποίος αγαπάει τον τρελό και σκανδαλιάρη γάτο του. Τι θα γίνει όμως όταν η κατάσταση θα ξεφύγει; Οι ζημιές αυξάνονται και θύματα πέφτει όλη η οικογένεια εξαιτίας του ασύχαστου Μάκη.
Οι περιπέτειες απολαυστικές, το χιούμορ σε περιμένει σε κάθε πρόταση για να γελάσεις μέχρι δακρύων αλλά και η συγκίνηση δεν λείπει. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γραφής της συγγραφέως σε όποιον γνωρίζει και έχει διαβάσει τα βιβλία της. Φυσικά και αυτό γίνεται άνετα αγαπημένο όλων των αναγνωστών. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η επίσκεψη στη γατογιατρό τους, όπου θα μάθει πως το να έχει κάποιος ένα κατοικίδιο δεν είναι και τόσο εύκολο γιατί οι ευθύνες είναι μεγάλες. Βέβαια τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αλλά χρειάζεται αγάπη, στοργή, μελέτη, φροντίδα και υπευθυνότητα για να μπορέσει κάποιος να έχει ένα ζωάκι δίπλα του. Βέβαια ας μην ξεχνάμε πως για να γίνει επιτυχημένο ένα παιδικό βιβλίο χρειάζεται ταυτόχρονα και μία όμορφη, ζωντανή και χρωματιστή εικονογράφηση, η οποία δε λείπει αλλά συμπληρώνει με όμορφο τρόπο την ιστορία.
Από τα λίγα αυτού του θέματος, τα οποία πρέπει να διαβαστούν για να κατανοήσουν τα παιδιά ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδι αλλά απαιτούν ωριμότητα, σκέψη και υπευθυνότητα.





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου