Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Σμύρνη. Κυνήγι μαγισσών” της Ισμήνης Μπάρακλη

Διαβάζοντας τον τίτλο αναρωτήθηκα γιατί κυνήγι μαγισσών και μάλιστα στη Σμύρνη; Ο τίτλος είναι μεταφορικός. Δεν υπάρχουν ούτε μάγοι ούτε μάγισσες. Αν και σε περίπτωση που ένας άνθρωπος δε λιώσει θεωρείται πως ασχολιόταν με τη μαύρη μαγεία. Εδώ έχουμε μία γυναίκα, η οποία κατά την ανακομιδή οστών βρέθηκε ακριβώς όπως θάφτηκε. Ποια είναι αυτή η γυναίκα; Γιατί δεν κατάφερε να λιώσει; Ποια η σχέση της με την οικογένεια Χατζηιορδάνογλου; Ποια είναι η Καλομοίρα και η Αργυρώ; Ποια είναι η Ειρήνη; Ποια είναι η ηλικιωμένη γυναίκα που ψάχνει τη Μαρία Σμιθ; Τι ενώνει τις τρεις χρονικές περιόδους 1922, 1989 και 1993;
Από τη Σμύρνη μεταβαίνουμε στη Κυλλήνη και στη Νέα Υόρκη, όπου γνωρίζουμε την Καλομοίρα και την Αργυρώ, δίδυμες αδερφές, τη Μαρία και την Ειρήνη, τρεις γενιές γυναικών. Τρεις γυναίκες που ακολουθούν το δικό τους ταξίδι μέσα σε έναν “αλλοιωμένο” κόσμο, τον οποίο δε διάλεξαν. Η μοίρα παίζει ένα σκληρό παιχνίδι και στις τρεις και αυτές καλούνται να πορευτούν με όσα ψυχικά εφόδια έχουν. Βλέπουμε ξεκάθαρα τη σκιαγράφηση του κάθε χαρακτήρα από τα παιδικα τους βιώματα, τα οποία αφήνουν τα κατάλοιπά τους στην ενήλικη ζωή. Ο εσωτερικός τους κόσμος πλάθεται με αριστοτεχνικό και χειρουργικό τρόπο από τη συγγραφέα και είναι αυτός που ορίζει τα βήματα της κάθε μιας.
Όπως στον μεσαίωνα το κυνήγι των μαγισσών ήταν ανελέητο και σκληρό έτσι και εδώ το κυνήγι των καλά θαμμένων μυστικών είναι ένα κυνήγι για τη δικαίωση, τη γνώση και την αλήθεια. Ζήλια, θυμός, οργή, αγάπη, έρωτας, συμπόνοια, απογοήτευση, αποδοχή και πάνω απ'όλα μία γνωριμία με τον ίδιο τους τον εαυτό είναι λίγα από τα στοιχεία, τα οποία έρχονται να μας συναρπάσουν και να μας κάνουν να κατανοήσουμε τον ψυχισμό της κάθε γυναίκας, της κάθε ηρωίδας του βιβλίου. Σε όσους αρέσουν τα βιβλία με βαθιά νοήματα και μηνύματα πρέπει να το διαβάσουν. Η Ισμήνη Μπάρακλη στα βιβλία της κάνει κατάθεση ψυχής. Δεν μένει σε ωραιοποιημένες ιστορίες καθώς δεν είναι αυτό που την ενδιαφέρει. Απευθύνεται σε σκεπτόμενους ανθρώπους και αυτό φαίνεται. Γιατί πίσω από την ιστορία θίγει φιλοσοφικά και εσωτερικά ζητήματα, τα οποία ίσως λίγοι μπορούν να διακρίνουν αλλά αν τα δουν και τα κατανοήσουν τότε θα καταλάβουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που απορρέουν από τα βιβλία της. Γι' αυτό θα προτείνω σε όποιον κρατήσει αυτό βιβλίο στα χέρια του με σκοπό να το διαβάσει να μη μείνει στο “περιτύλιγμα” αλλά στο εσωτερικό ταξίδι που μας καλεί να γνωρίσουμε και να γίνουμε συνοδοιπόροι του.





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου