Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Συζητώντας με την Ισμήνη Μπάρακλη


Ερώτηση 1η: Πως θα χαρακτηρίζατε το νέο σας βιβλίο "Σμύρνη, Κυνήγι μαγισσών";

Ι.Μ.: Είναι ένας ύμνος στη ζωή, με φόντο τη Σμύρνη και επίκεντρο τον άνθρωπο.


Ερώτηση 2η: Η Σμύρνη είναι ένα θέμα, με το οποίο πολλοί συγγραφείς έχουν καταπιαστεί. Πριν ξεκινήσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας, σας φόβισε αν θα καταφέρετε να κερδίσετε το αναγνωστικό κοινό;

Ι.Μ.: Η πρόθεση του μυθιστορήματος δεν είναι να αναπαραγάγει την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Πρωταγωνιστές σε τούτη την ιστορία είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, εμείς, οι πράξεις μας, οι μοιραίοι ίσκιοι που κουβαλάμε στο πλάι μας.
Η ιστορία της Σμύρνης είναι η ιστορία των προγόνων μου, της οικογένειας του παππού μου και της Κάτω Παναγιάς. Μια ιστορία που χρόνια τη γνώριζα, αλλά δεν την άγγιζα. Ώσπου ήρθε η ώρα της. Καθώς οι ιστορίες είναι μυστήριες, θέλουν να επιλέγουν εκείνες τη χρονική στιγμή που θα αναδυθούν στο φως, και όχι ο δημιουργός. Δεν είχα τίποτα να φοβηθώ, λοιπόν, παρά μόνο να αφεθώ στο ταξίδι. Και κλείνοντας τον κύκλο της γραφής του, αναθεωρώντας αρχικά συμπεράσματα, κατέληξα πως ίσως τελικά, όλη αυτή η ιστορία να γράφτηκε για ένα ανθρώπινο χούι, μια εμμονή, όχι εκείνη της Ειρήνης για τη διερεύνηση ενός επίμονου εφιάλτη, αλλά για τη δική μας εμμονή, για το δικό μας κυνήγι μαγισσών, το ακατάβλητο… Να κρίνουμε χωρίς αγάπη, ποτέ, όμως, τον εαυτό μας.


Ερώτηση 3η: Ο έρωτας παίζει σημαντικό ρόλο στο βιβλίο σας. Ακόμα και έρωτες μεταξύ διαφορετικών πιστεύω όπως αυτός της Καλομοίρας και του Ονούρ. Πιστεύετε πως μπορεί να αντέξει μία τέτοια σχέση στο χρόνο ασχέτως χρώματος, θρησκευτικών πεποιθήσεων και φυλής;

Ι.Μ.: Παιδιά του ίδιου Πλάστη, όλοι. Η αγάπη δεν αγκυλώνεται σε φυλετικά ή θρησκευτικά πλαίσια, είναι ένας αυθύπαρκτος φυσικός νόμος που εκμηδενίζει κάθε ανθρώπινη συνθήκη.


Ερώτηση 4η: Η Μαρία δεν μπορεί να "προσφέρει" στην κόρη της τη μητρική αγάπη που χρειάζεται. Τελικά τα παιδικά βιώματά μας είναι αυτά που μας ακολουθούν για μια ζωή;

Ι.Μ.: Τα παιδικά βιώματα διαμορφώνουν τη ψυχοσύνθεση. Ωστόσο, ο άνθρωπος διαθέτει έναν εκπληκτικό μηχανισμό, να επεξεργάζεται στοιχεία που, πιθανών, λειτουργούν σαν βαρίδια στη ζωή του και να προχωράει μπροστά, ίσως κάποιες φορές εκδηλώνοντας επιείκεια, συγχώρεση... Αυτό ακριβώς θα συμβεί στην Ειρήνη, στην κόρη της Μαρίας, η οποία μέσα από τη δική της διαδρομή, θα καταφέρει να απαλλαγεί από τα βάρη του παρελθόντος, συνειδητοποιώντας πως δεν υπάρχουν αποδιοπομπαίοι τράγοι στη ζωή, καθώς ο άνθρωπος αρέσκεται να χρεώνει τον αδύναμο εαυτό του κάπου αλλού, για να μην αναλάβει ποτέ το βάρος της προσωπικής του ευθύνης, για να έχει άλλοθι…


Ερώτηση 5η: Η Ειρήνη μετά από ένα ατύχημα γίνεται απόμακρη με αρκετά ψυχολογικά προβλήματα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο θεωρείτε πως είναι να ξεπεράσουμε οτιδήποτε κακό συμβαίνει στη ζωή μας;

Ι.Μ.: Είναι ένας εσωτερικός αγώνας, που καλείσαι να βρεις το «κέντρο» σου, τις ισορροπίες σου. Θέλει ωριμότητα και ψυχικές αντοχές. Δεν είναι απλή διαδικασία. Αν συμβεί όμως, είναι λυτρωτικό. Η ηρωίδα μου κατορθώνει μέσα από τη δική της διαδρομή να φθάσει στη λύτρωση και συνειδητοποιεί πως γεγονότα και πρόσωπα που κάποτε την πλήγωσαν, αποτέλεσαν τελικά σπουδαία μαθήματα ζωής, που άφησαν πίσω τους πολύτιμα δώρα και όχι πόνο όπως μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστευε. Όλα για καλό, λοιπόν.


Ερώτηση 6η: Τι σημαίνει η Σμύρνη για εσάς;

Ι.Μ.: Πλούτος γνώσεων. Και αν η γνώση αυτή αξιολογηθεί σωστά είναι σπουδαία παρακαταθήκη για τους μεταγενέστερους σε κοινωνικό, πολιτικό και φιλοσοφικό επίπεδο.


7. Αν θα έπρεπε να διαλέξετε τη ζωή ενός εκ των χαρακτήρων σας για να ζήσετε ποιος/α θα ήταν και γιατί;

Ι.Μ.: Κάθε ήρωας του βιβλίου ήταν για εμένα ένα μάθημα ζωής. Ωστόσο, θα επέλεγα της Ειρήνης που μέσα από αυτή τη διαδρομή, κατορθώνει να τραβήξει τον εαυτό της από τη βαρυχειμωνιά, καθώς η ζωή της έμοιαζε με έναν βαρύ, ατελείωτο χειμώνα, και τον οδηγεί σε μια υπέροχη, καρποφόρα άνοιξη για την ίδια της την ύπαρξη.


Ερώτηση 8η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Ι.Μ.: Για το ταξίδι…


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Ι.Μ.: Να μη βιαστεί να το τελειώσει, να το περπατήσει πρώτα, να μπει μέσα στην ιστορία. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιώ ιδιαιτέρως το κόμμα. Για την παύση. Η παύση ενέχει την εμβάθυνση.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Ι.Μ.: Δειλά δειλά, εμφανίζεται η νέα ιστορία, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο, σε εμάς τους ίδιους, αμετάβλητοι μέσα στο χρόνο, θεριά και άγιοι, δειλοί και ήρωες. Άνθρωποι.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα όλα τα βιβλία σας!!!




"Σμύρνη. Κυνήγι μαγισσών": http://psichogios.gr/site/Books/show/1003847/smyrnh-kynhgi-magisswn
"Το μυστικό της πεταλούδας": http://psichogios.gr/site/Books/show/1003423/to-mystiko-ths-petaloydas 
 
 
 
 
Η ΙΣΜΗΝΗ Χ. ΜΠΑΡΑΚΛΗ κατάγεται από το Ναύπλιο. Φοίτησε στο St. George Commercial College και εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Γράφει για παιδιά και μεγάλους. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ και ΣΜΥΡΝΗ. ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ.
(2017) Σμύρνη. Κυνήγι μαγισσών, Ψυχογιός
(2016) Το μυστικό της πεταλούδας, Ψυχογιός
(2015) Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου 3, Μίνωας
(2014) Λικέρ τριαντάφυλλο, Μίνωας
(2014) Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου, Μίνωας
(2013) Από τα Gucci στο... ταγάρι, Μίνωας
(2013) Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου, Μίνωας
 
 
 
 

Σμύρνη. Κυνήγι μαγισσών
1922, Σμύρνη
Το κατατρεγμένο κορίτσι επιβιβάζεται στο πλοίο της σωτηρίας του, με προορισμό την Αμερική. Το μυστικό της θα γίνει ο ίσκιος που θα την ακολουθεί για μια ζωή.

1989, Δημοτικό Κοιμητήριο Κυλλήνης
Τα φτυάρια παλεύουν με το σκληρό χώμα πάνω από ένα αζήτητο μνήμα. Ξαφνικά παγώνουν όλα. Η εκταφή ματαιώνεται. Το μνήμα θαρρείς πως αντιστέκεται, σαν να κρύβει μέσα του μια ολόκληρη ιστορία. Ζωντανή. Στοιχειωμένη.

1993, Νέα Υόρκη
Το σημαδεμένο κορίτσι καταδύεται συχνά σε έναν αλλόκοτο εφιάλτη∙ φωτιά κι αντάρα, ουρλιαχτά και ολολυγμοί, και μια γυναικεία φιγούρα να ζητά από εκείνη κάτι… Άραγε τι; Ώσπου, μια παλιά φωτογραφία θα της γίνει εμμονή… ένα κυνήγι μαγισσών θα ξεκινήσει.

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η αλήθεια μέχρι να αναδυθεί στο φως, ακόμα κι αν άργησε μια ολόκληρη ζωή;
 
 
 
 
 
Το μυστικό της πεταλούδας
«Τιποτένιος ο άνθρωπος,
οσμή από χώμα, καρτερεί τα φτερά να πετάξει,
να ξυπνήσει μια μέρα πεταλούδα.
Μυστικός ο αγώνας, κρυφός, μόνο για κείνον».

Τέσσερις γυναίκες στο χθες και το σήμερα ξεδιπλώνουν έναν τρισυπόστατο άντρα, ορίζοντας μοιραία και αμετάκλητα τη ζωή του, αυτή του Φραγκούλη του Ληστή, του Αυγουστή Παπαδάκη, του Γέροντα Ιωάννη∙ ενός επικίνδυνου ανθρώπου, ενός μοναδικά υπέροχου άντρα, ενός ταπεινού ασκητή… Ένας αόρατος διαβήτης χαράζει μοίρα προς μοίρα τον κύκλο της ζωής του, κεντώντας σταυροβελονιά παρόν με παρελθόν...

Ο ταραγμένος βίος ενός αμαρτωλού που τα βήματά του θα τον οδηγήσουν μέχρι τα πιο βαθιά μονοπάτια της αγάπης. Η παρανομία, τα πάθη, το έγκλημα θα συγκρουστούν με το βαθύτερο στοιχείο της ύπαρξης, τη συνείδηση. Κι ένας ισόβιος αγώνας ξεκινά, με τρόπαιο την κάθαρση και τίμημα τον αβάσταχτο έρωτα ανάμεσα σ’ έναν άντρα με σκοτεινό παρελθόν και μια γυναίκα με λαμπρό μέλλον… Πώς μπορεί ένας αδιέξοδος έρωτας να γεμίσει φως τις ζωές των ανθρώπων;
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου