Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Αγώνες κυριών” των Λία Ζώτου και Θοδωρή Καραγεωργίου

Αυτή τη φορά το δίδυμο Ζώτου – Καραγεωργίου είπαν να μας ταξιδέψουν σε διαφορετικά μονοπάτια από τα συνηθισμένα. Εκεί που στις ιστορίες τους είχαμε να κάνουμε με μυστήριο, έρωτες και πάθη... σε αυτό το βιβλίο βλέπουμε προβληματισμούς, διλήμματα, αγώνες σε ένα βιβλίο με λίγο έρωτα και πολλά κοινωνικά ζητήματα και ανησυχίες.
Η ιστορία τοποθετείται στη Κρήτη, όπου οι κάτοικοι επιζητούν την απελευθέρωσή τους. Ο αγώνας πολυδάπανος και σκληρός. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο πατέρας της μικρής Μυρτώς Θεοτοκά. Η Μυρτώ θα χάσει σε μικρή ηλικία τη μητέρα της. Κάποια στιγμή ο πατέρας της θα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να σταθεί στη κόρη του διπλά, τόσο σαν πατέρας όσο και σαν μητέρα. Δύσκολος αγώνας αλλά θα τα καταφέρει. Μόνο που η Μυρτώ θα ξανασταθεί άτυχη στη ζωή της και θα χάσει πολύ νωρίς και τον πατέρα της, το μοναδικό της στήριγμα. Έτσι μετά από μία ατυχή επιλογή του πατέρα της θα βρεθεί υπηρέτρια του τοκογλύφου, από τον οποίο ο πατέρας της δανείστηκε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να ορθοποδήσει. Η ζωή σκληρή και θα της δείξει το αδυσώπητο πρόσωπό της. Σύμμαχος και βοηθός της σε όλο αυτό δε θα είναι η οικογένειά της αλλά η φίλη της Καλλιόπη. Από την άλλη η οικογένειά της θα της φερθεί χωρίς αγάπη και με βλέψεις μόνο τα χρήματα θα την πουλήσουν στον τοκογλύφο.
Η δεύτερη ηρωίδα του βιβλίου είναι η Καλλιόπη, η οποία θα εγκαταλείψει την οικογένειά της για την αγάπη. Μόνο που ο γάμος της δε θα είναι αυτό αναζητάει. Η βία πλέον είναι σχεδόν καθημερινή για την ίδια. Ο λόγος; Η μη ύπαρξη παιδιού για το ζευγάρι. Όπως γινόταν πάντα τα παλιά χρόνια, η μοναδική αιτία της ατεκνίας ενός ζευγαριού οφειλόταν στη γυναίκα. Όταν λοιπόν η Καλλιόπη θα αποφασίσει να εγκαταλείψει τον σύζυγό της θα καταφύγει στη βοήθεια της καλύτερής της φίλης.
Η συγκυρία του θανάτου όλης της οικογένειας του τοκοφλύφου και η βία που βιώνει η Καλλιόπη θα λειτουργήσει ως το βήμα να εγκαταλείψουν την Κρήτη και να μεταβούν στην Αθήνα. Εκεί η Μυρτώ θα προσπαθήσει να βρει την κόρη της, η οποία δόθηκε για υιοθεσία χωρίς την έγκρισή της, και είναι ο καρπός του έρωτά της με τον Γάλλο γιατρό Αύγουστο Μπαλσάν, με τον οποίο θα χωριστεί βίαια εξαιτίας του Α Παγκοσμίου Πολέμου γιατί θα τον καλέσουν να πολεμήσει κατά των Γερμανών.
Στο βιβλίο θα γνωρίσουμε γεγονότα του πολέμου όπως την ανταρσία της ανακωχής τα Χριστούγεννα του 1914 στα χαρακώματα του Βελγίου. Ίσως ένα από τα πιο συγκινητικά κομμάτια του μυθιστορήματος. Οι διαφορές κατακερματίστηκαν και Γερμανοί και Γάλλοι γιόρτασαν ειρηνικά, αδελφικά και με αγάπη τα Χριστούγεννα. Βέβαια αυτό είχε αρκετές επιπτώσεις στην ιστορία και στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μετέπειτα από τα υψηλόβαθμα στελέχη και των δύο χωρών.
Από την άλλη στην Ελλάδα θα δούμε τον αγώνα της Καλλιόπης και της Μυρτώς για την ισότητα των δύο φύλων και τα δικαιώματα της γυναίκας στη μόρφωση αλλά και στη δυνατότητα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Βέβαια δε λείπει και η δράση της Καλλιρόης Παρέν, η οποία για χρόνια έδινε τον δικό της αγώνα με την έκδοση έντυπων μέσων αλλά και συζητήσεων σε κοινωνικές ομάδες. Ακόμα και δηλώσεις γνωστών ανθρώπων των γραμμάτων για τη γυναίκα και των δικαιωμάτων της.
Το βιβλίο είναι μεστό, μεθυστικό, με άρωμα από ιστορία και τη “γέννηση” βαθιών συναισθημάτων! Ο έρωτας δε λείπει αλλά δεν είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ιστορίας. Αντιθέτως, τα κοινωνικά μηνύματα που απορρέουν διαβάζοντάς το το κάνουν ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα. Τα δικαιώματα των γυναικών, η ισότητα σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και διαπροσωπικό είναι μερικά από τα σπουδαία μηνύματα που μας εξιστορούν οι συγγραφείς. Ακόμα και ο αγώνας και οι “μάχες” που δίνονται για αυτόν παίζουν σημαντικό ρόλο και δίνουν ένα εξαιρετικό μήνυμα στους αναγνώστες. Ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τον αγώνα μας ακόμα και αν πιστεύουμε ότι είναι χαμένος από χέρι. Η φιλία είναι ένα ακόμα κομμάτι του βιβλίου, το οποίο μας δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο οφείλει να παίζει στη ζωή μας! Αν θέλετε να γνωρίσετε άγνωστα κομμάτια της παγκόσμιας και όχι μόνο ιστορίας τότε διαβάστε το. Μπορεί η ροή του μυθιστορήματος να είναι αργή, δεν κουράζει τον αναγνώστη. Αντιθέτως, του προσφέρει τις γνώσεις που χρειάζεται να μάθει και να κατανοήσει μέσα από αυτή τη ροή του βιβλίου.




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου