Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

"Τα παραμύθια της ερήμος" Ζ. Δ. Αϊναλής

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΣ
Συγγραφέας: ΑΪΝΑΛΗΣ, Ζ. Δ.
Έτος έκδοσης: 2017
ISBN: 978-960-04-4801-6
ΣΕΛ.: 64
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Βάρος: 120.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο


Ένα μικρό, ποιητικό μυθιστόρημα, γραμμένο στη λογική των αποσπασμάτων· ένα μικρό, απροσδόκητο ταξίδι αναζήτησης του εαυτού και του άλλου· μια παραβολή για τα κενά διαστήματα όλων των εξωτερικών και εσωτερικών ερήμων.

«Άλλοι τους καίνε τους νεκρούς, εμείς εδώ τους θάβουμε. Ακολουθούμε τη νεκροφόρα σιωπηλοί στο κοιμητήριο σαν μια παρέλαση βωβή γυμνοσαλιάγκων. Καμιά φορά βρέχει. Άλλοτε όχι. Όταν κάποτε φτάνομε, ο ιερέας ψέλνει τη νεκρώσιμο ακολουθία, οι συγγενείς κλαίνε κι οι νεκροθάφτες κατεβάζουν αργά το άψυχο φορτίο τους στο χώμα. Κάποτε έχεις την αίσθηση πως κρύβεις στο χώμα κάτι για να το ξαναβρείς μετά από χρόνια, έναν μικρό Τουταγχαμών, όπως τότε παιδιά που κρύβαμε τα δόντια που μας πέφτανε σε κάποιαν αμυχή στον τοίχο. Έπειτα ο καθένας ρίχνει μια φούχτα χώμα γης στο χώσμα. Κάποιοι άλλοι κανένα λουλούδι. Παραμερίζουν τα σύννεφ’ αργά. Εγώ πάλι απ’ τη μεριά μου παραμένω πάντοτ’ έκθαμβος απ’ το τι μπορεί να εγκλείει ένας χώρος τόσο μικρός σαν τον ήλιο. Εν συνεχεία ο ιερέας φεύγει και η ομήγυρη διαλύεται αργά σιωπηλή υποβασταζόμενη κάποτε νωχελικά σαν σαρανταποδαρούσα που απλώνει τ’ αποσπασμένα μέλη της στον ήλιο. Μια τέτοια μέρα είναι που…»







Ο Ζ. Δ. Αϊναλής γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Ηλεκτρογραφία (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2006), Η σιωπή της Σίβας (εκδόσεις Vakxikon.gr, 2011 και 2016) και Τα παραμύθια της έρημος (εκδόσεις Κέδρος, 2017), τη συλλογή ποιητικών αφηγημάτων Αποσπάσματα (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2008) καθώς και τα ποιητικά μυθιστορήματα Μιχάλης Τάτσης - Με το καδρόνι στα χέρια (εκδόσεις Πανοπτικόν, 2011) και Μυθολογία (εκδόσεις Πανοπτικόν, 2013). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα πορτογαλικά.
Έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Μπακάλη στη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας μικρού μήκους Η ιστορία ενός φιλήσυχου ανθρώπου βασισμένης σε ένα πεζοποίημα του Henri Michaux.
Έχει μεταφράσει πληθώρα Ευρωπαίων (κυρίως γαλλόφωνων και αγγλόφωνων) ποιητών, πεζογράφων και δοκιμιογράφων για μια πλειάδα ελληνικών λογοτεχνικών περιοδικών (έντυπων και ηλεκτρονικών) και έχει δημοσιεύσει σειρά λογοτεχνικών δοκιμίων για το σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα και τη νεότερη ποίηση.
Ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου