Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Δημιουργικό τραγούδι και μουσικοκινητική” της Μάρως Θεοδωράκη

Το βιβλίο αυτό είναι ένα σημαντικό εγχειρίδιο για τους γονείς, τους μουσικούς, τους εκπαιδευτικούς και γενικότερα για όσους αγαπούν τη μουσική! Μέσα από αυτό καλούνται οι μεγαλύτεροι να βάλουν τα παιδιά στη διαδικασία να αγαπήσουν τη μουσική. Και συγκεκριμένα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Γιατί μόνο από μικρά μπορούν να διαπαιδαγωγηθούν, να αποκτήσουν γνώσεις και γερές βάσεις, να αγαπήσουν το χορό και τη μουσική.
Το παρόν βιβλίο χωρίζεται σε έξι ενότητες. Τις εποχές, το περιβάλλον, την υγεία και τη διατροφή, τη σχολική ζωή, την οικογένεια και τις αξίες και τα αγαθά. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει τέσσερις υποκατηγορίες και τέσσερα τραγούδια.
Ξεκινώντας με τις εποχές γνωρίζουμε το Φθινόπωρο, τον Χειμώνα, την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Και μέσα από αυτές τις υποκατηγορίες γνωρίζουμε τι μας προσφέρει κάθε εποχή όπως βροχή, χιόνι, λουλούδια και θάλασσα. Και όλα αυτά μέσα από τέσσερα τραγούδια, τα οποία έχουν και κινητικές δυνατότητες.
Μετά έχουμε το περιβάλλον.όπου γνωρίζουμε το δάσος, τη θάλασσα, το νερό και την ανακύκλωση. Ετσι, το παιδί μαθαίνει τη σπουδαιότητα της κάθε υποκατηγορίας τόσο για τον άνθρωπο όσο και για όλο το ζωϊκό και φυτικό βασίλειο.
Στην τρίτη ενότητα μαθαίνουν την υγεία και τη διατροφή. Σε τι διακρίνεται αυτή η κατηγορία; Μα και φυσικά στα δόντια, στο υγιεινό φαγητό με τις σωστές χρονικές περιόδους σίτισης, τη σωματική καθαριότητα και τη γυμναστική.
Στην τέταρτη ενότητα, τη σχολική ζωή το παιδί γνωρίζει τον/η δάσκαλο/α, να αγαπάει το σχολείο, τη σχολική του τάξη και τους συμμαθητές του.
Μία ακόμα σημαντική ενότητα είναι η οικογένεια όπου τα παιδιά μαθαίνουν για το σπίτι, τη μητέρα, τον πατέρα και τους παππούδες και τις γιαγιάδες της οικογένειας. Άλλωστε κάθε άτομο από αυτά κατέχουν μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των παιδιών.
Ως τελευταία ενότητα είναι αυτή των αξιών και των αγαθών. Εδώ το βιβλίο μιλάει για τη φιλία, την αγάπη, την ισότητα και τα δικαιώματα των παιδιών και φυσικά το δικαίωμα στη μόρφωση.
Κάθε θεματική ενότητα φέρνει το παιδί πιο κοντά στο να κατανοήσει με άπλα λόγια και μέσα από την ανάγνωση, το παιχνίδι και το τραγούδι τι είναι σημαντικό. Στο βιβλίο εμπεριέχεται και ένα cd με 24 τραγούδια για να διασκεδάσουν τραγουδώντας σε συνδυασμό με την κίνηση και το χορό. Πρόκειται για τον πιο λεπτομερή και ακριβή οδηγό – εργαλείο για τους μεγάλους προς τα παιδιά!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου