Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Μαύρα ρόδα” της Jane Thynne

Είναι από τις ελάχιστες φορές, όπου το εξώφυλλο με κατακτάει και μου “κλείνει” το μάτι για να το διαβάσω. Και φυσικά δικαιώθηκα!
Στην προπολεμική εποχή, το 1933 στο Βερολίνο καταφεύγει η Βρετανίδα ηθοποιός Κλάρα Βάιν προκειμένου να γλιτώσει από έναν γάμο που δεν επιθυμεί και δεν είναι σύμφωνη.
Μόνο που επιλέγει, μία μάλλον δύσκολη χρονική περίοδο μετανάστευσης. Εκεί το πολιτικό και το κοινωνικό σκηνικό αλλάζει σιγά – σιγά και η χώρα είναι ένα καζάνι που βράζει. Ο Χίτλερ επιδιώκει να μυήσει όλη τη χώρα, άντρες, γυναίκες και παιδιά σύμφωνα με τα θέλω του. Η μόδα, τα εκπαιδευτήρια για νοικοκυρές, τα οικοτροφεία και ο κινηματογράφος είναι λίγα από τα σχέδια του για να επιβάλλει στον κόσμο τις αρχές που θέλει να δημιουργήσει.
Οι γνωριμίες της Κλάρα θα είναι αρκετές για να βιώσει από κοντά ό,τι καινούριο προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση του Χίτλερ με τα πρωτοπαλίκαρά του, Μίλερ, Γκέμπελς, Χίμλερ και Γκέρινγκ. Η Μάγκντα Γκέμπελς θα της εμπιστευτεί ένα μυστικό που θα μπορούσε να γκρεμίσει συθέμελα όλη την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Από την άλλη η γνωριμία της με τον Λίο Κουίν, υπαλλήλου της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο θα είναι καρμική. Ένας έρωτας θα γεννηθεί ανάμεσά τους. Μετά από κάποιες αποκαλύψεις, η Κλάρα θα γίνει ο θηλυκός κατάσκοπος των βρετανικών υπηρεσιών με σκοπό την εκμαίευση σημαντικών πληροφοριών.
Είναι ίσως από τα λίγα βιβλία που αναφέρονται στα γεγονότα πριν τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα που γράφονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ατμοσφαιρικό, κατασκοπευτικό και αισθηματικό μυθιστόρημα, το οποίο θα συναρπάσσει κάθε απαιτητικό αναγνώστη. Μέσω της ανάγνωσης θα αποκομίσει κάποιος πολλά στοιχεία και πολλές γνώσεις εκείνης της εποχής. Το υπουργείο της Προπαγάνδας μας δείχνει κατάματα την πικρή αλήθεια και βλέπουμε ξεκάθαρα πως τα πάντα ελέγχονται από τις κυβερνήσεις, οι οποίες επιθυμούν να κινούν τα νήματα μέσω των ΜΜΕ και όχι μόνο. Η αγωνία είναι αμείωτη σε όλο το φάσμα της ανάγνωσης και καταφέρνει να σε συγκινήσει με εξαιρετικό τρόπο.
Πρώτη φορά διαβάζω κάποιο βιβλίο της συγγραφέως και με κέρδισε. Διαφαίνεται βέβαια ξεκάθαρα πως ο σύζυγός της, Φίλιπ Κερ, έχει βάλει τη σφραγίδα του. Αν κάποιος έχει διαβάσει την τριλογία του Βερολίνου μπορεί να το ξεχωρίσει εύκολα. Όχι πως αυτό είναι μείον, τουναντίον, εμένα μου άρεσε και το συστήνω ανεπιφύλακτα στους πιο ψαγμένους και σκληρούς αναγνώστες που δεν επιζητούν απλά μία ακόμα ερωτική και γλυκανάλατη ιστορία αλλά ένα μυθιστόρημα με βάθος, ουσία και περιεχόμενο!





Βασιλική Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου