Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Η αποικία της λήθης” της Κλαίρης Θεοδώρου

Η Έλλη θα χάσει τον πατέρα της και θα γίνει η απαρχή ενός ταξιδιού για να μάθει τι ακριβώς της έκρυβε τόσα χρόνια. Ποιο ήταν αυτό το ατύχημα που στάθηκε η αιτία να χάσει τη μητέρα της και τον ετεροθαλή αδερφό της; Γιατί ποτέ δεν βιώσε την αγάπη που τόσο επιζητούσε από τον πατέρα της; Ούτε μία αγκαλιά δεν της χάρισε, ούτε ένα μπράβο και ας τα έκανε όλα για αυτόν. Γιατί δεν υπάρχουν φωτογραφίες των δύο πιο στενών της ανθρώπων; Γιατί έφυγαν έτσι ξαφνικά από τη Ρόδο; Γιατί εγκαταστάθηκαν στην Κηφισιά μετά από το τροχαίο; Ποιο ένοχο μυστικό κρύβεται πίσω από τη σκληρότητα που βγάζει; Είχε τα πάντα από υλικά αγαθά αλλά αυτό που της έλειψε ήταν το χάδι, η στοργή και η αγάπη.
Στο Ρόδο θα προσπαθήσει να μαζέψει τα κομμάτια της και να γνωρίσει το παρελθόν της. Αλλά το ταξίδι θα είναι δύσβατο και σκληρό, γεμάτο αποκαλύψεις που θα τη φέρουν σε μία κατάσταση που ποτέ δεν επέλεξε.
Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί. Δεν άργησα να το τελειώσω μιας που το θέμα είναι κάτι πρωτόγνωρο για πολλούς αναγνώστες. Η συγγραφέας καταφέρνει και μας παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να κατανοήσουμε το περιβάλλον στο Ψυχιατρείο της Λέρου αλλά και των αιτιών που ο Δημοσθένης αποδεικνύεται πολύ λίγος απέναντι στην κόρη του.
Κάθε κεφάλαιο μας παρουσιάζεται σε αφηγηματική ροή σε πρώτο πρόσωπο άλλοτε με οδηγό την Έλλη, τον Δημοσθένη, τον Άλκη ή τη Σοφία, μέσω του οποίου καταφέρνει να μας μυήσει στον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων με αριστουργηματικό τρόπο.
Αν ζητάτε ένα φρέσκο βιβλίο με θέμα που λίγοι τόλμησαν να καταπιαστούν... το βρήκατε. Ελάτε και κοπιάστε. Ανοίξτε το βιβλίο και ταξιδέψτε μέσα σε αυτό. Γνωρίστε τους χαρακτήρες, νιώστε τον πόνο τους και ακούστε τις κραυγές τους. Νοσταλγικό, αισθηματικό, αληθινό, μοναδικό, γεμάτο ενοχές και πόνο συνθέτουν αυτή την ιστορία, μία μείξη αληθινών γεγονότων και μυθοπλασίας. Έρωτας, πάθος, πόθος, αγάπη, μίσος, στεναχώρια, ναρκωτικά, πορνεία, ασθένειες της ψυχής και φιλία μας κλείνουν το μάτι και μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι του χθες και του σήμερα μέσα από την εξαιρετική πένα της συγγραφέως!





Βασιλική Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου