Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Το πιόνι απέναντι στον βασιλιά” του Γιώργου Κατσούλα

Ένα από τα πιο πρωτότυπα βιβλία που διάβασα. Ο πόλεμος ανάμεσα στον φτωχό και στον πλούσιο, στο καλό και στο κακό, στο μαύρο και στο λευκό μέσα από ένα παιχνίδι σκάκι. Εκείνο το παιχνίδι που κερδίζει πάντα ο πιο τολμηρός, εγκρατής, συγκεντρωμένος, έξυπνος και πολυμήχανος παίχτης.
Μας δίνει τη δυνατότητα εκτός από την ανάγνωση ενός εξαιρετικού διηγήματος να μας μυήσει και στο παιχνίδι καθώς και στον τρόπο με τον οποίο παίζεται. Άμυνα ή επίθεση ή ο συνδυασμός και των δύο; Ποια από αυτά πρέπει να κάνει κάποιος για να κερδίσει; Το στοίχημα ποιον θα θέσει νικητή; Και το κυριότερο... το στοίχημα ποιο θα είναι; Ένα παιχνίδι στατηγικής, φτιαγμένο για νικητές, που μας δίνει τη δυνατότητα σαν αναγνώστες να το γνωρίσουμε καλύτερα και να μας βάλει να σκεφτούμε πως δουλεύει κάθε έξυπνο μυαλό.
Ο διάλογος είναι το ατού στο συγκεκριμένο βιβλίο. Η πολυμήχανη στρατηγική σκέψη που ακολουθεί ο σκλάβος απέναντι στον βασιλιά θα θέσει την ανάγνωση σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον επίπεδο. Μία ιδιαίτερη γραφή που αν μη τι άλλο σε καθηλώνει και σε κάνει να ρουφάς κάθε λέξη, κάθε παράγραφο και κάθε σελίδα με μανιώδη τρόπο.
Τελικά ποιο πιόνι κατατρώνει τον βασιλιά; Πως πρέπει να ελιχθεί κάποιος στη ζωή του; Ένα μάθημα ζωής και στρατηγικής όχι για ισχυρούς αλλά για δυνατούς παίκτες. Άλλωστε η ζωή είναι το πιο δύσκολο και επικίνδυνο παιχνίδι που υπάρχει.





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου