Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Η ωραιοτάτη και οι εννέα μούσες” της Ευαγγελίας Παπανίκου

Αν ζητάτε ένα παραμύθι μαζί με μία μείξη μυθολογία τότε βρήκατε το βιβλίο που θέλετε! Ένα δροσερό βιβλίο από μία νέα, φρέσκια και πολλά υποσχόμενη συγγραφέας.
Η αγάπη της για τη μυθολογία είναι εμφανής σε κάθε πρόταση. Μας ταξιδεύει στην αρχαία Σπάρτη και στην ωραία Ελένη. Η αρπαγή της μητέρας της Λήδας θα γίνει η απαρχή για πολλές λάθος επιλογές του βασιλιά Τυνδάρεω, με κυριότερη αυτή του γάμου του με την Εριφύλη, βασίλισσα του Αργους.
Τι σχέση έχει το ρόδι με την ιστορία μας; Γιατί η Εριφύλη θέλει να κάνει κακό στην Ελένη; Ποιος άρπαξε τη Λήδα; Πως δένει η ποίηση με τον πεζό λόγο; Πως μπλέκεται μία ιστορία που μας ταξιδεύει στην αρχαία Σπάρτη, και όχι μόνο, με ένα σύγχρονο παραμύθι;
Η ιστορία μας δεν απευθύνεται μόνο στους μικρούς μας φίλους αλλά σε αναγνώστες όλων των ηλικιακών ομάδων με ανοιχτό μυαλό και αγάπη σε καινούριους αναγνωστικούς ορίζοντες και νέες συγγραφικές αναζητήσεις.
Πολλές φορές συναντάμε αρχαία αποσπάσματα από αγαπημένα συγγράμματα, όπως η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, ένα από τα δικά μου αγαπημένα. Βέβαια δεν είναι το μόνο που συναντάμε. Δεν λείπει και ο άρτιος συνδυασμός πεζού λόγου με ποίηση άλλοτε ακολουθώντας τη ρίμα και άλλοτε όχι.
Σίγουρα από τα λίγα φετινά βιβλία που διάβασα, τα οποία συγκαταλέγονται στα πιο όμορφα, αξέχαστα, δημιουργικά, μοναδικά και αστείρευτης ποιότητας πονήματα. Αν έχετε κάποιο παιδί, έφηβο ή γενικά όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει γνώσεις μέσα από μία ιστορία που ανήκει τόσο στον φανταστικό όσο και στον αληθινό κόσμο τότε βρήκατε το βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε! Αν θα έπρεπε να το βαθμολογήσω σίγουρα θα του έβαζα ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου