Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου "Μια καρδιά για δυο" της Εύας Καραμάνου

Πρόκειται για ένα διήγημα με βαθος και ουσία. Η ιστορία του μας μιλάει για δύο διαφορετικούς κόσμους, τους πλούσιους και τους φτωχούς. Η πανέμορφη και μικρή Νεφέλη, γόνος εκατομμυριούχου, θα βρεθεί για διακοπές σε ένα χλιδάτο ξενοδοχείο της Σιέρα Λεόνε. Εκεί θα σκεφτεί τα φτωχά και ξυπόλητα παιδιά της Αφρικής που αντίκρισε μόλις έφτασε σε αυτή τη χώρα. Με την αθωότητα και την αγνότητα που διακατέχει το μικρό αυτό κορίτσι, ένα βράδυ θα το σκάσει για να πάει λίγο φαγητό σε αυτά τα ρακένδυτα παιδιά. Ένα όμως λάθος και η κακιά στιγμή θα γίνει η αιτία να βρεθεί σε δύσκολη θέση και να γλιτώσει από το θάνατο στο τσακ. Οι σωτήρες της θα είναι ο μικρός Σαντ και η γιαγιά του. Δυστυχώς η μη συνεννοήση λόγω της διαφορετικής γλώσσας δεν θα καταφέρει η Νεφέλη να επιστρέψει στους γονείς της. Και κάπου εκεί ξεκινάει η κοινή περιπέτεια αυτών των δύο διαφορετικών ανθρώπων με κοινό στόχο την επιβίωση.
Τα παιδιά θα βρεθούν στα ορυχεία πολύτιμων λίθων και διαμαντιών και θα βιώσουν τη βία, την εκμετάλλευση και τη φρίκη αυτής της κατάστασης που βιώνει η συγκεκριμένη χώρα. Θα δούμε την ακαμψία και την απονιά στους φύλακες αυτής της περιοχής, οι οποίοι φέρονται με περισσή βαναυσότητα σε παιδιά ακόμα και κάτω των 10 χρονών. Η σκλαβιά και η δουλεία μας κοιτάει κατάματα στα μάτια και μας παρουσιάζει τη δυστυχία και τα δεινά που βιώνει ο συγκεκριμένος λαός και κυρίως τα μικρά παιδιά.
Το βιβλίο με περίμενε αρκετό καιρό και η αλήθεια είναι πως καθυστερούσα επίτηδες να το διαβάσω. Ο λόγος; Μα και φυσικά η σκληρότητα, που ήμουν σίγουρη, πως η συγγραφέας θα αποτύπωνε στο πόνημά της. Πόνεσα, έκλαψα, συμπόνεσα, δάκρυσα αλλά και χαμογέλασα από την παιδική αθώοτητα της μικρής Νεφέλης ή την αγάπη και την στοργή που αγκάλιασε ο μικρός Σαντ αυτό το κορίτσι. Άκρως διδακτικό και ωμό με τη σκληρή πραγματικότητα των επιπέδων μόρφωσης και ασιτίας που βιώνουν συγκεκριμένες τριτοκοσμικές χώρες λόγω της πολιτικής των αναπτυγμένων χωρών. Και τέλος, ίσως το πιο σημαντικό είναι πως εκτός από το δίδαγμα που μας δίνει το βιβλίο, μέρος των εσόδων διατίθεται στον μη κυβερνητικό οργανισμό “Γιατροί χωρίς σύνορα”. Πολλά συγχαρητήρια στη συγγραφέα για αυτή της την κίνηση καθώς και για την ευαισθησία που την διακατέχει να προβεί σε αυτό το βήμα.





Βασιλική Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου