Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Ξαφνικός θάνατος” του Philip Kerr

Είναι η πρώτη μου φορά που διαβάζω ένα αστυνομικό βιβλίο με θέμα το ποδόσφαιρο. Πραγματικά δεν γνωρίζω αν έχει γραφτεί άλλο μυθιστόρημα της συγκεκριμένης λογοτεχνικής κατηγορίας με θέμα τη δολοφονία στα γήπεδα.
Ο παγκοσμίου φήμης συγγραφέας νουάρ αστυνομικών βιβλίων, Philip Kerr, έρχεται να ταράξει τα νερά προσφέροντας στους αναγνώστες ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα.
Οι διάλογοι καλύπτουν κοντά το 90% των σελίδων και η υπόθεση ρέει αβίαστα και γρήγορα χωρίς κούραση ή ανία. Δεν στέκεται στο αθλητικό κομμάτι, κάνοντας αναμετάδοση ενός αγώνα με κάθε λεπτομέρεια, πράγματα που για μερικές γυναίκες είναι βαρετά και ακαταλαβίστικα.
Στην υπόθεση ο Σκότ Μάνσον, βοηθός προπονητή και πρώην ποδοσφαιριστής, καλείται από τον ιδιοκτήτη της ομάδας Λόντον Σίτι να ανακαλύψει τον δολοφόνο του προπονητή τους Ζοάο Ζάρκο. Η λύση στον μυστηριώδη θάνατο του προπονητή δεν θα έρθει αμέσως, παρά μόνο στο τέλος του βιβλίου και αυτό το καθιστά πολύ έξυπνο για την κορύφωση της αγωνίας.
Ο Σκοτ μετά την άδικη και ρατσιστική, λόγω χρώματος, καταδίκη του για έναν βιασμό που ποτέ δεν έκανε θα χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο σύστημα δικαιοσύνης και στους αστυνομικούς. Αυτό θα γίνει και ο παράγοντας να προσπαθήσει να λύσει το έγκλημα χωρίς τη βοήθεια των αστυνομικών.
Μας παρουσιάζει το σαθρό σύστημα του ποδοσφαίρου με μίζες πωλήσεων παικτών, τα ντοπαρίσματα των παικτών και της ωμής βίας που πολλές φορές είμαστε θεατές στο ίδιο πάντα σκηνικό.
Θα το χαρακτήριζα σκοτεινό, κινηματογραφικό και αγωνιώδες. Ένας βοηθός προπονητή αναλαμβάνει χρέη επιθεωρητή με σκοπό να ανακαλύψει το έγκλημα. Ο συγγραφέας καταφέρνει να σε μαγνητίσει και να σε μαγέψει χωρίς φανφαρονισμούς και άσκοπες πολυλογίες. Αλλά με κατανοητά λόγια σε βάζει στην ουσία της υπόθεσης και στην επίλυσή της.
Δικαίως, λοιπόν, θεωρείται από τους καλύτερους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικών και νουάρ μυθιστορημάτων. Σίγουρα δεν θα βαρεθείτε αλλά θα πείτε πως ορθώς αγοράσατε το βιβλίο δίχως να πετάξετε τα χρήματά σας. Από τα καλύτερα βιβλία της φετινής χρονιάς που διάβασα και που αξίζουν να κοσμούν τη βιβλιοθήκη μου! Ό,τι και να πω θα είναι λίγο για αυτό το τεράστιο ταλέντο του συγγραφέα να σε κάνει να ζεις μέσα στην ιστορία και να προσπαθείς να γίνεις και εσύ αυτός που θα εξιχνιάσει το έγκλημα πριν την αστυνομία, η οποία έπεται τελευταία και καταϊδρωμένη, αλλά και του ίδιου του συμπαθητικού και ευφάνταστου Σκότ Μάνσον! Σίγουρα θα αναζητήσω το επόμενο βιβλίο του με ήρωα τον Σκοτ, το οποίο κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις, με τίτλο “Το χέρι του Θεού”! Τρέξτε να τα προμηθευτείτε και δεν θα χάσετε. Αντιθέτως θα γοητευτείτε και θα εθιστείτε στον γλυκό και αινιγματικό σαραντάρη σκοτσέζο Σκοτ Μάνσον!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου