Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Ικετηρία” του Παναγιώτη Ρίζου

Ο συγγραφέας μας δίνει μέσα από τις ιστορίες του και τις δύο πλευρές, τους μετανάστες και τους εμπόρους. Πόσο τραγικό πράγμα είναι ο ξεριζωμός, πόσο πονάει να αφήνεις πίσω τη ζωή σου; Πόση δύναμη ψυχής χρειάζεται να έχει ένας άνθρωπος για να προσπαθήσει να ξεκινήσει από το μηδέν σε ένα ξένο περιβάλλον, το οποίο πολλές φορές είναι εχθρικό και αφιλόξενο γεμάτο κινδύνους; Τα 2.500 δολάρια πολλά για κάθε άνθρωπο, για κάθε κεφάλι. Σε κάθε βάρκα στοιβάζονατι 35 άνθρωποι με όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο χωρίς πολέμους.
Θα το χαρακτήριζα άκρως συγκινητικό, με μηνύματα, ανθρωπιά και απανθρωπιά από κάποιους. Εκμεταλλευτές, δουλέμποροι, εμπόριο οργάνων και ζωών με μόνο μέλημά τους το χρήμα και ο πλουτισμός σε βάρος αθώων προσφύγων και μεταναστών. Οι λίγες σελίδες του λοιπόν το κάνει δυνατό και με σκεπτικισμό. “Βουτάς στα νερά” αυτών που παλεύουν να περάσουν απέναντι, από την Τουρκία στην Ελλάδα, στο γεωγραφικό και κομβικό σημείο ένωσης της Ανατολής με τη Δύση. Άλλοι ζωντανοί και άλλοι χαμένοι μέσα στα βάθη του Αιγαίου και άλλοι ξεβρασμένοι από τη θάλασσα νεκροί και ζωντανοί έχουν αναζητήσει τη μοίρα τους για ένα ανθρώπινο αύριο... μόνο που κάποιοι στάθηκαν και στέκονται τυχεροί κλείνοντάς τους το μέλλον το μάτι και άλλοι δυστυχώς χωρίς “σωσίβιο επιβίωσης”.

Πρόκειται για βιβλίο που δεν φτάνει ούτε καν τις 100 σελίδες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι εννοείται! Αποτελείται από μικρές ιστορίες, διηγήματα, τα οποία μας μεταφέρουν σε ένα σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό θέμα, την προσφυγιά και την μετανάστευση.




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου