Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Η μεγάλη συγνώμη” της Εύας Καραμάνου

Τελικά πόσο θάρρος και δύναμη ψυχής πρέπει να έχει κάποιος για να ζητήσει συγνώμη; Πριν όμως ζητήσει συγνώμη θα πρέπει να καταλάβει το λάθος του και να ρίξει τον εγωισμό του. Αλλά δυστυχώς οι άνθρωποι δύσκολα το επιτυγχάνουν αυτό... και συνήθως όταν το κάνουν βρίσκονται στο τέλμα.
Το μυθιστόρημα της Εύας Καραμάνου είναι μία ανθρώπινη πλευρά των εαυτών μας. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να είμαστε η Δανάη ή η Άννα ή ακόμα και ο Πέτρος ή ο Νίκος. Δυο σχεδόν αδερφές και δύο αδέρφια μας δείχνουν το αληθινό πρόσωπο της ζωής.
Μίση, πάθη, ψέματα, αλήθειες, συγγνώμες, ενοχές, αγάπη, συγχώρεση, κατανόηση και συμπόνοια. Ένα λάθος της Άννας θα γίνει η αναθεώρηση της ζωής της. Μία συγχώρεση της Δανάης θα γίνει η αναγέννηση μιας σχέσης. Ο εγγωκεντρισμός και ο εγωισμός του Πέτρου θα τον τυλίξουν σε μία σκοτεινή άβυσσο. Ο αυτοδημιούργητος Νίκος θα ταρράξει τις ζωές πολλών ανθρώπων.
Παρά το μικρό όγκο του βιβλίου, η συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα συναισθημάτων και σε μαγέψει με τη γραφή της και την ιστορία της. Τελικά η συγγνώμη λυτρώνει τους ίδιους μας τους εαυτούς και τους ανθρώπους που πληγώνουμε άθελά μας ή μη. Και φυσικά δεν είναι τόσο δύσκολο να ειπωθεί, αρκεί να ρίξουμε λίγο τον εγωισμό μας.
Μέσω του μυθιστορήματος η συγγραφέας μας δείχνει πως μπορούμε να το επιτύχουμε και πως μία λέξη μπορεί να βρει τη λύτρωση και την κάθαρση μαζί. Χρειάζεται να καταφέρουμε αυτογνωσία και ταπείνωση αλλά σίγουρα μπορούμε να το επιτύχουμε! Σας προτείνω να το διαβάσετε και σίγουρα θα σας μαγέψει το ταξίδι!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου