Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Συζητώντας με τη Βασιλική Πιτούλη

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Β.Π.: Από το πάνθεον των συγγραφέων που έχω αγαπήσει, δε μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα. Θα έλεγα τους Ρώσους κλασικούς, αλλά και Γάλλους του 19ου αιώνα, σύγχρονους Αμερικανούς, και Έλληνες βεβαίως. Είναι τόσοι πολλοί, τους λατρεύω όλους.


Ερώτηση 2η: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Β.Π.: Αληθινά μου είναι αδύνατο να θυμηθώ.


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Β.Π.: Η συγγραφή για μένα σημαίνει ανταπόκριση σε μια ανίκητη εσωτερική ανάγκη, σημαίνει αυτοπραγμάτωση. Όσο κι αν ακούγεται βαρύγδουπο, δεν θέλω να ζω χωρίς να γράφω.


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πήγη έμπνευσής σας;

Β.Π.: Πηγή έμπνευσης είναι τα πάντα, κυρίως τα βιώματά μου.


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Β.Π.: Έγραφα από 14 ετών κρυφά. Μόλις μπόρεσα, άρχισα να δημοσιεύω, πράγμα διόλου εύκολο. Έχω θυσιάσει πολλά πράγματα γι αυτό.


Ερώτηση 6η: Πως θα χαρακτηρίζατε το νέο σας βιβλίο "Εκάλη - Μύκονος: Διαδρομή εγκλήματος";

Β.Π.: Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα κοινωνικό – αστυνομικό. Το τονίζω αυτό γιατί πιστεύω ότι δεν είναι απλά ένα αστυνομικό του τύπου «βρες το δολοφόνο». Εκθέτω την κοινωνική πραγματικότητα μιας ορισμένης τάξης στην Ελλάδα και όχι μόνο. Στην πλοκή του βιβλίου συμβαίνουν και δυο εγκλήματα, δεν θα σας αποκαλύψω βέβαια τον ή τους δολοφόνους.


Ερώτηση 7η: Αν θα έπρεπε να διαλέξετε ένα είδος λογοτεχνίας, ποιο είναι αυτό που σας εμπνέει καλύτερα;

Β.Π.: Το κοινωνικό – αστυνομικό και το ψυχολογικό μυθιστόρημα σχέσεων.


Ερώτηση 8η: Ο αστυνομικός Μαυράκης "αναβιώνει πάλι" με ένα νέο βιβλίο. Τι είναι αυτό που κάνει τον χαρακτήρα του τόσο αγαπητό;

Β.Π.: Πιστεύω ότι ο αστυνόμος Πάνος Μαυράκης γίνεται αγαπητός γιατί είναι αληθινός. Έχει ηθικές αρχές, είναι αδιάφθορος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπαίνει σε πειρασμούς και διλήμματα.


Ερώτηση 9η: Στο βιβλίο σας συναντάμε ατάκες που σε προκαλούν γέλιο και ευφορία. Πόσο επιτυχημένο μπορεί να γίνει ένα βιβλίο, το οποίο εμπεριέχει χιούμορ;

Β.Π.: Το χιούμορ όντως υπάρχει στο βιβλίο μου, και μακάρι αυτό να εκτιμηθεί από ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.


Ερώτηση 10η: Το χιούμορ είναι σημαντικό συστατικό μέσα στη ζωή σας;

Β.Π.: Το χιούμορ αποδραματοποιεί, σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις τη ζωή, είναι δώρο Θεού για τον άνθρωπο.


Ερώτηση 11η: Το βιβλίο σας μας μιλάει για τη σύγχρονη κοινωνική ζωή των πλουσίων. Τελικά πίσω από αγαθοεργίες κρύβονται πολλές φορές παράνομες ενέργειες;

Β.Π.: Ναι, πιστεύω ότι πίσω από τις αγαθοεργίες των πλουσίων κρύβονται πολλές φορές παράνομες ενέργειες.


Ερώτηση 12η: Μέσα στην ιστορία βλέπουμε και μία οικιακή βοηθός που μιλάει με την επαρχιώτικη προφορά, την οποία οι περισσότεροι κοροϊδεύουν. Για ποιο λόγο επιλέξατε ο χαρακτήρας της Μαρίας να δομηθεί έτσι;

Β.Π.: Για την αλήθεια και την αληθοφάνεια.


Ερώτηση 13η: Αν μπορούσατε να διαλέξετε έναν χαρακτήρα, αντρικό ή γυναικείο, του βιβλίου σας για να ζήσετε ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

Β.Π.: Θα ήθελα να ήμουν για λίγο ο Πάνος Μαυράκης για αυτό που εκείνος ενσαρκώνει.


Ερώτηση 14η: Ποίηση, διήγημα και μυθιστόρημα. Πόσο δύσκολο είναι ο συνδυασμός αυτών των τριών ειδών; Ποιο σας αγγίζει περισσότερο και γιατί;

Β.Π.: Τώρα πλέον δεν γράφω ποίηση, τη θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο είδος. Το διήγημα το λατρεύω και πιστεύω ότι εκεί δείχνει ο πεζογράφος τη δύναμή του. Το μυθιστόρημα είναι το είδος στο οποίο δοκιμάζομαι.


Ερώτηση 15η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Β.Π.: Για να μάθουν και να ψυχαγωγηθούν.


Ερώτηση 16η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Β.Π.: Θέλω να τους πω ότι χωρίς αυτούς εμείς οι συγγραφείς δεν υπάρχουμε.


Ερώτηση 17η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Β.Π.: Το δουλεύω και το μόνο που μπορώ να ανακοινώσω προς το παρόν είναι ότι πρόκειται για μυθιστόρημα.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα όλα τα βιβλία σας!!!

Β.Π.: ΚΙ εγώ σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε!








Η Βασιλική Πιτούλη, γεννημένη στον Βόλο από Ηπειρώτη πατέρα, είναι καθηγήτρια Οικονομικών και Γαλλικής Φιλολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει διδάξει στη Ριζάρειο Σχολή, στα εκπαιδευτήρια Καργάκου, σε δημόσιο ΙΕΚ, στα Τοσίτσεια - Αρσάκεια Λύκεια και έχει αποσπαστεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Επί τέσσερα χρόνια ήταν υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης. Στα δεκαοχτώ της βραβεύτηκε σε διαγωνισμό νεανικής ποίησης που οργάνωσε η εφημερίδα Θεσσαλία. Έχει συμπεριληφθεί στη λογοτεχνική εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση (έκδοση 2009), έχει ασχοληθεί με βιβλιοπαρουσίαση και βιβλιοκριτική, ενώ άρθρα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και στο ίντερνετ. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 κατέβηκε υποψήφια στον Δήμο Κηφισιάς -Ν. Ερυθραίας -Εκάλης και ήρθε πρώτη επιλαχούσα δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς. Έχει δυο κόρες παντρεμένες.
(2015) Εκάλη - Μύκονος: Διαδρομή εγκλήματος, Έναστρον
(2012) Ους ο Θεός συνέζευξεν, Αμαρυσία
(2009) Η προδοσία οδηγεί στον παράδεισο, Εμπειρία Εκδοτική
(2008) Δείπνο εκ προμελέτης, Εμπειρία Εκδοτική
(2007) Διάλογοι περί έρωτος και άλλων δαιμονίων, Δωδώνη
(2005) Να με λες Άννα, Εμπειρία Εκδοτική
(2002) Η είσπραξη της ημέρας, Δωδώνη
(2001) Και το έρεβος να γίνεται φως, Δωδώνη
 
 
 
 
 Εκάλη - Μύκονος: Διαδρομή εγκλήματος
Ο γοητευτικός και αδιάφθορος αστυνόμος Πάνος Μαυράκης βρίσκεται αντιμέτωπος μ’ έναν αθώο ληστή και αυτό γίνεται αφορμή να ξεδιπλωθεί μπροστά του ένας κόσμος γεμάτος λάμψη, χρήμα, εξουσία, διαπλοκή και καλοκρυμμένα μυστικά: Ο μεγαλοσχήμων φαρμακοβιομήχανος Θανάσης Μπόκος και η γυναίκα του Νανά, ένα σχεδόν θρυλικό ζευγάρι· υπουργοί, μεγαλογιατροί, "κυρίες" του Κολωνακίου, κωλ γκερλ, τρελοί μόδιστροι, διάσημοι ποπ τραγουδιστές και ένα ακούραστο "τρεχαντηράκι". Ανάμεσα σε Κολωνάκι, Εκάλη και Μύκονο κινείται μια εγκληματική "υψηλή κοινωνία". Μα όσο προχωρημένο και αν είναι το κακό, στο βάθος ίσως προβάλλει μια υπόσχεση εξαγνισμού και καλοσύνης.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου