Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Θέλεις να πούμε αλήθειες;” της Λένας Τερκεσίδου

Πόσο δύσκολο είναι να δούμε και να πούμε αλήθειες;
Πόσο πόνο μπορεί να προκαλέσει η αλήθεια της υιοθεσίας σου;
Τα όνειρα μπορούν να εκπληρωθούν αν το βάλουμε στόχο;
Στο βιβλίο συναντάμε την Ελεονόρα που παλεύει μετά το χαμό των γονιών της και την απόλυσή της να σταθεί στα πόδια της. Ο γάμος της καταρρέει αλλά δεν θέλει ούτε η Ελεονόρα ούτε ο Άτα να το δει. Ο λόγος είναι η συνεχή προστριβή που υπάρχει μεταξύ τους στο θέμα του ρατσισμού. Ακόμα και τον ίδιο τον βλέπουμε να μιλάει ρατσιστικά για τη χώρα που ζει αλλά και γενικότερα για τον γυναικείο πληθυσμό.
Η Ελεονόρα θα φύγει από την Ελλάδα για να κυνηγήσει το όνειρό της να σπουδάσει ναυτιλιακά. Μαζί της θα πάει και ο σύζυγός της, ο οποίος θα είναι ο μεγάλος απων από δίπλα της. Τόσο κοντά σωματικά αλλά τόσο μακριά ψυχικά.
Τελικά η Νορβηγία δεν αποδεικνύεται αυτό που λένε οι άλλοι. Δεν είναι πολύ διαφορετική από την Ελλάδα. Η γραφειοκρατία είναι και εκεί.
Το βιβλίο είναι ύμνος στην αλήθεια, στη θέληση για δεύτερη ευκαιρία, στην εκπλήρωση των ονείρων, στην αληθινή γονική και ψυχική αγάπη, στην αναζήτηση της ελπίδας. Οι αλήθειες είναι μπροστά μας αλλά εμείς αρκετές φορές κάνουμε τα στραβά μάτια γιατί δεν θέλουμε να τις δούμε και να τις πούμε. Άλλωστε η αποσιώπή τους είναι κάτι που βολεύει πολύ κόσμο.
Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: “Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον”. Όλα κάποια στιγμή βγαίνουν στην επιφάνεια ακόμα και τα πιο κρυμμένα μυστικά. Μόνο που μερικές φορές η λήθη του χρόνου δεν απαλύνει.
Από τα σημαντικότερα θέματα που θίγονται είναι ο ρατσισμός. Μέσα όμως από τις σελίδες ανακαλύπτουμε πως παρότι δεν επιθυμούμε να μας φέρονται υποδυέστερα ορισμένες φορές εμείς γινόμαστε χειρότεροι ρατσιστές από τους ρατσιστές μας.
Σίγουρα το βιβλίο είναι από τα αναγνώσματα που αξίζουν να διαβαστούν και που μπορούν να μας δείξουν έναν δρόμο αυτογνωσίας, αλήθειας και συνειδητότητας. Τα όνειρα δεν πρέπει ποτέ να τα εγκαταλείπουμε αλλά να παλεύουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να τα εκπληρώσουμε. Εξαιρετικά μηνύματα που δύσκολα ανακαλύπτει κάποιος σε πολλά μυθιστορήματα. Ανοίξτε λοιπόν τις σελίδες του και βυθιστείτε σε έναν κόσμο γεμάτο αλήθεια, μυστικά, πάθη, έρωτα, φιλία και εμπιστοσύνη στον ίδιο μας τον εαυτό!
Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου