Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Η ζωή απέναντι” της Σοφίας Δημοπούλου

Το βιβλίο μας μεταφέρει σε μία δύσκολη πολιτικά περίοδο της Ελλάδας, αυτή της Χούντας και στο σήμερα. Μετά από μία απροσδόκητη συνάντηση που θα γίνει το 2014 θα έρθουν θήμησες απο τότε. Η Δάφνη παιδί εκείνα τα χρόνια θα γνωρίσει τη γειτόνισσά τους, Μαίρη, και την ανιψιά της Άννα. Η Δάφνη θα δεθεί με έναν περίεργο ιστό με την Άννα παρόλο που τις χωρίζουν πολλά χρόνια. Τι είναι αυτό που τις χωρίζει και τι αυτό που τις δένει; Ποια είναι η Ζωή απέναντι και γιατί καιροφυλακτεί σε κάθε τους βήμα; Γιατί παρακολουθεί τις ζωές των απέναντι γειτόνων τους; Ποια πολιτικά απόρρητα έρχονται στην επιφάνεια;
Από το βιβλίο δεν λείπει η συγκίνηση, οι αποκαλύψεις, τα κρυμμένα μυστικά και τα λάθη. Άλλωστε τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς λάθη; Όπως δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι έτσι δεν υπάρχουν και τέλειες ζωές. Κρυμμένες αλήθειες έρχονται στο φως αποδίδοντας δικαιοσύνη και γνώση στους χαρακτήρες.
Η αγάπη είναι η βασική δομή της ιστορίας, έστω και αν κάποιες φορές δρούσε με εσφαλμένο τρόπο. Ο θεσμός της οικογένειας είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας της τότε εποχής και ο συντηρητισμός μας δείχνει πως λειτουργούσε ο κόσμος τις δεκαετίες του '60 και του '70.
Για τους λάτρεις των κοινωνικών βιβλίων με ιστορική και πολιτική χροιά θαρρώ πως είναι από τα καλύτερα βιβλία που μπορούν να διαβάσουν και αξίζουν να κοσμούν τη βιβλιοθήκη τους. Θα τους συναρπάσσει και θα τους εξιτάρει την περιέργεια να μάθουν κάποιες άγνωστες πτυχές εκείνης της εποχής και των μυστικών υπηρεσιών για την κατάλυση του καθεστώτος.





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου